Nomineringar

Lisen Adbåge, Jonna Björnstjerna och Eva Jacobson är nominerade till 2024 års Ottilia Adelborgpris

Gagnefs kommun delar sedan år 2000 ut Ottilia Adelborgpriset. Det uppmärksammar kvinnliga barnboksillustratörer som arbetar i Ottilias anda. En jury av verksamma och kunniga inom barnlitteratur och illustration tar fram tre nominerade. Till år 2024 har juryn nominerat illustratörerna Lisen Adbåge, Jonna Björnstjerna och Eva Jacobson.

Under höstterminen kommer eleverna i Gagnefs skolors årskurs 3 att arbeta med de tre illustratörernas verk. I november röstar eleverna fram vem som blir pristagare år 2024. Pristagarens namn kommer att annonseras i samband med Ottilia Adelborgs födelsedag 6 december och en prisutdelningsceremoni med utställning går av stapeln på Ottilia Adelborgs namnsdag 9 april.

Lisen Adbåge

Juryns motivering:

”Lisen Adbåges tecknarstil är färgstark, och det är ofta glatt och kaxigt med sinnrika detaljer. Uttrycket är naivistiskt och berättelserna bjuder på underfundiga vardagsäventyr i hela färgpaletten. Lisen använder sig ofta av svindlande perspektiv, vilket skapar en humoristisk känsla. Hon skapar huvudsakligen bilderböcker för de yngre barnen, men även kapitelböcker för barn och hon har även gjort serieteckningar för vuxna. Hennes böcker finns översatta till flera språk.”

Fotografi på Lisen Adbåge

Foto: Linda Petersson

Lisen Adbåge är tecknare och författare.
Hon är född i Linköping 1982 och uppvuxen i det lilla samhället Sya, ute på landsbygden i Östergötland, men bor numera i Göteborg med hund och sambo.

Hon utkom med sin första egna barnbok, Ellen & Bebis, på Eriksson & Lindgrens förlag år 2000. Men hennes mest kända böcker och figurer är de om ”Kurt och Kio”, ”Stor-Emma” och ”Koko och Bosse”. Hon tycker, som hon själv uttrycker det, om starka färger, upprepningar och korta texter.

PIXI-böckerna Stinas skatter och Stinas ljud (2014) är högst självbiografiska böcker om hennes egen hund, boxern Stina.

Förutom sina egna böcker har hon samarbetat med och illustrerat en rad andra författares texter som till exempel: Petter Lidbeck, Moni Nilsson Brännström, Bengt Ingelstam, Grethe Rottböll och Ulf Nilsson. Hon har även medverkat i många antologier som Silvriga Barnkammarboken, Gula barnkammarboken, Sagor om hösten, Lätt&Blandat, Min Skattkammmare med flera.

Tillsammans med Petter Lidbeck vann hon 2004 Bokjuryns 1:a pris för boken Kan man…? och 2014 mottog hon och Grethe Rottböll Bokjuryns 1:a pris för boken Hästfesten.

Lisen på Bonnier Carlsen förlags hemsida:https://www.bonniercarlsen.se/forfattare/14227/lisen-adbage/

Text från Bonnier Carlsen förlag.

”Dom som bestämmer”, av Lisen Adbåge

Jonna Björnstjerna

Juryns motivering:

”Jonna Björnstjerna kan konststycket att måla fram lagom skrämmade bilder och berättelser med ett eget formspråk och fina referenser till klassiska sagor och vetenskaplig facklitteratur. I sagorna om den underbara familjen Kanin bjuder hon in till ett vidunderligt, spännande, snällt och skrämmande universum med en helt egen flora och fauna. Varje bok har en egen färgpalett och Illustrationerna är sprängfyllda med roliga detaljer att spana efter och upptäcka.”

Foto:Caroline Andersson Renaud

Jonna Björnstjerna kan konststycket att måla fram lagom skrämmade bilder och berättelser med ett eget formspråk och fina referenser till klassiska sagor och vetenskaplig facklitteratur. I sagorna om den underbara familjen Kanin bjuder hon in till ett vidunderligt, spännande, snällt och skrämmande universum med en helt egen flora och fauna. Varje bok har en egen färgpalett och Illustrationerna är sprängfyllda med roliga detaljer att spana efter och upptäcka.

Jonna på Bonnier Carlsen förlags sida:https://www.bonniercarlsen.se/forfattare/23933/jonna-bjornstjerna/

Text från Bonnier Carlsen förlag.

”Sagoskogens flora och fauna”, av Jonna Björnstjerna

Eva Jacobson

Juryns motivering:

”Eva Jacobson målar i en dämpad mild färgskala där kontraster skapar humor. Där vänskap och omtanke står i centrum i kombination med lek och kreativitet. Evas bilderböcker är som små dramer. Hon skildrar spänningar som uppstår i vardagssituationer. Problemen kan tyckas olösliga, men löser sig alltid på det mest ovanliga sätt. Ibland låter hon läsaren förstå vad som gått fel innan karaktärerna i boken förstått det, om den ens förstår det.”

Foto: Gustav Gräll

Eva Jacobson är född i Stockholm 1962 och utbildad vid l’École Nationale Supérieure des Beaux-Arts de Paris där hon tog sin examen i teckning 1986. Eva bor och är verksam i Stockholm. Hon ser sig främst som målare och skulptör men har även jobbat i andra medier.  Texter, bilder och skulpturer uppstår samtidigt. I ateljén finns Odradeks vänner – trebenta skulpturer i stengods – och teckningar på väggarna och anteckningsböcker i mängder. Ur dem kommer historierna och berättelserna.

Eva debuterade som författare och illustratör på Lilla Piratförlaget med Morgans kafé (2019), en liten berättelse om en mycket snäll häst som har ett kafé där han spelar piano. I fönstret i Evas ateljé står en liten häst som hon gjutit i brons, på ett blått leksakspiano, och tittar ut över världen. Sedan debuten har hon skrivit och illustrerat Svansen är lös (2022) och Det går bra nu (2022). Sommaren 2023 är hon aktuell med ett nytt bilderboksdrama: Åka vagn

Eva Jacobson på Lilla Piratförlagets sida:/https://lillapiratforlaget.se/authorship/eva-jacobson/

Text från Lilla Piratförlaget.

”Åka vagn”, av Eva Jacobson