Nomineringar

Eva Lindström, Kristin Lidström och Charlotte Ramel är nominerade till 2022 års Ottilia Adelborgpris

Gagnefs kommun delar sedan år 2000 ut Ottilia Adelborgpriset. Det uppmärksammar kvinnliga barnboksillustratörer som arbetar i Ottilias anda. En jury av verksamma och kunniga inom barnlitteratur och illustration tar fram tre nominerade. Till år 2022 har juryn nominerat illustratörerna Eva Lindström, Kristin Lidström och Charlotte Ramel.

Under höstterminen kommer eleverna i Gagnefs skolors årskurs 3 att arbeta med de tre illustratörernas verk. I november röstar eleverna fram vem som blir pristagare år 2022. Pristagarens namn kommer att annonseras i samband med Ottilia Adelborgs födelsedag 6 december och en prisutdelningsceremoni med utställning går av stapeln på Ottilia Adelborgs namnsdag 9 april.

Eva Lindström

Juryns motivering:

“Eva Lindström började som serietecknare. I sina bilderböcker har hon skapat en värld befolkad av egensinniga karaktärer som ofta upplever starka känslor med glimten i ögat. Den gula färgen löper som en tråd i hennes miljöer. Bilden står i centrum för hennes berättande där hon lämnar scenen öppen för olika tolkningsmöjligheter.”

Fotografi av Eva Lindström.
Foto: Jonas Adner

Eva Lindström är född 1952 i Västerås. Hon är utbildad vid Västerås Konstskola och Konstfack i Stockholm. Eva Lindström har gjort en lång rad hyllade bilderböcker. Hon är en inspiration och förebild för många bilderboksskapare. Hon har tilldelats Elsa Beskow-plaketten, Expressens barnbokspris Heffaklumpen, En bok för allas humorpris, bilderbokspriset Snöbollen, Augustpriset (som hon har nominerats till tolv gånger), Axel Theofron Sandbergs akvarellpris samt Svenska Tecknares pris Kolla. Tre av hennes tidigare titlar har filmatiserats i filmen Djurvännerna; En fågeldag, Jag rymmer! och Min vän Lage. År 2013 nominerades hon, som enda svensk, till det stora internationella HC Andersen-priset. Hon blev även nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2014 för boken Olli och Mo.

Eva på Alfabeta förlags hemsida: https://www.alfabeta.se/forfattare/eva-lindstrom

Text från Alfabeta förlag

Boken om Selma Ellen Karlsson Eva Lindström.
“Boken om Selma”, text Ellen Karlsson, illustration Eva Lindström, Förlag Natur & Kultur, ISBN 9789127161221

Kristin Lidström

Juryns motivering:

“I Kristin Lidströms bilder i böcker finns ett förunderligt självlysande ljus. Hennes bilder samspelar nyskapande med författarens texter. Både i bokomslag, bilderböcker samt med boken ”Kattvinden” där hon nyskapat en bildroman med filmiska kvaliteter. Skönhet, mjukhet och sinnrika detaljer ryms med lika delar allvar och oro under ytan. Varje bild är ett konstverk fullt av detaljer, mönster och skuggor och varje millimeter är färglagd.”

Kristin Lidström Foto Jimmy Eriksson.
Foto: Jimmy Eriksson

ristin Lidström avslutade sin utbildning på HDK 2010 och har därefter snabbt etablerat sig som en av de mest innovativa illustratörerna/grafiska formgivarna i Sverige. Hon mottog Kycklingstipendiet 2013 och nominerades 2014 till både Svenska Designpriset och Kolla. Kristin beskriver sig själv som en tecknare som tack var utbildningen på HDK (Högskolan för design och konsthantverk) också ägnar sig åt grafisk formgivning. Hon är uppvuxen i Tibro (född 1984), men bor och arbetar numera i Göteborg.

Kristins hemsida: http://kristinlidstrom.com/ 

Kristin hos Mirando bok: https://mirandobok.se/forfattare-illustratorer/kristin-lidstrom/

Text från Mirando Bok

Kattvinden Helena Öberg Kristin Lidström.
“Kattvinden”, text Helena Öberg, illustration Kristin Lidström, Förlag Bokförlaget Mirando, ISBN 9789198330373

Charlotte Ramel

Juryns motivering:

“Välkommen in i Charlotte Ramels alldeles egna bildvärld. Här är det roligt att vara. Det känns tryggt men är fullt av överraskningar.”

Charlotte Ramel Foto Privat Lilla Piratförlaget.
Foto: Privat (Lilla Piratförlaget)

Charlotte Ramel är född 1959 och bosatt i Stockholm. Hon har studerat konstvetenskap vid Uppsala universitet, samt utbildat sig på Beckmans reklamlinje.

1988 debuterade Charlotte Ramel med Tårtboken, för vilken hon även tilldelades utmärkelsen Utmärkt Svensk Form. Sedan dess har hon illustrerat ett flertal böcker och samarbetat med författare som Lennart Hellsing, Ulf Stark, Barbro Lindgren och Lotta Olsson.

2007 tilldelades Charlotte Ramel Elsa Beskow-plaketten för sin samlade produktion och 2012 tilldelades hon BMF-plaketten tillsammans med Johanna Thydell för Det är en gris på dagis.

Charlottes verk hos Lilla Piratförlaget: https://lillapiratforlaget.se/authorship/charlotte-ramel/

Charlotte hos förlaget Natur & Kultur: https://www.nok.se/forfattare/r/charlotte-ramel/

Profil hos Bonnier Carlsen: https://www.bonniercarlsen.se/forfattare/13595/charlotte-ramel/

Text och profilbild ovan från Lilla Piratförlaget

Haj Jenny Lisa Lundmark Charlotte Ramel.
“Haj-Jenny”, text Lisa Lundmark, illustration Charlotte Ramel, Förlag Natur & Kultur, ISBN 9789127149748