Idrottsföreningar på plats i skolan för idrottens dag

Fem barn står med ryggen mot bilden och tittar på en häst.

Under fredagen den 30 september arrangerades idrottens dag i skolor över hela Sverige. Vi besökte Mockfjärdsskolan.

I Mockfjärdsskolan erbjöds eleverna att prova en hel del olika idrotter och på plats fanns representanter från Mockfjärds Atletklubb, Gagnefs orienteringsklubb, Mockfjärds Frisbeegolfbana, Björbo ishockeyförening, padelhallen, Mockfjärds ridklubb, Mockfjärds bollklubb, IFK Mockfjärd skidor, tennis och handboll för att presentera sina idrotter.

– Idrotten har många positiva effekter för både skolarbetet och hälsan. Många av våra elever rör sig alldeles för lite. En rekommendation är 60 minuters fysisk aktivitet om dagen vilket få når upp till. De barn som rör på sig presterar bättre i skolan och trivsel samt gemenskapen ökar, säger Markus Persson lärare och initiativtagare till Mockfjärdsskolans idrottsdag.

Markus Persson, lärare och initiativtagare till arrangemanget visar det stora utbudet som eleverna på Mockfjärdsskolan fick ta del av.
Sju barn står med ryggen mot bilden och tittar på två män som bär ett innebandymål.
En av de välbesökta idrottsstationerna var innebandy.

Gagnefs kommun erbjuder ett brett och omväxlande idrotts- och fritidsliv för alla åldrar baserat på mångas medverkan, aktörer och ideellt arbete. Kommunens idrotts- och fritidsanläggningar ägs och drivs till stor del av föreningarna själva. Det är de ideella grupperingarna och föreningslivets organiserade krafter som utgör grundpelare i såväl verksamhet som i drift av anläggningar.

Idrottens dag arrangeras av Riksidrottsförbundet tillsammans med RF-SISU distrikten på respektive ort. Dagen är en del European School Sports Day, som genomförs tillsammans med skolbarn över hela Europa med målet att få hela Europa i rörelse.