Internationella projekt

Gagnefs kommun genomför kontinuerligt internationella projekt och utbyten, med syfte att utveckla vår verksamhet genom kunskapsutbyte och verksamhetsutveckling. Under 2025 koordineras vi 1 Erasmusprojekt och 2 Nordplusprojekt, samt är partner i två Erasmusprojekt. Projekten omfattar såväl förskola, grundskola och anpassad grundskola, samt involverar 3 av våra skolor och 5 förskolor.  

Under 2025 beviljades Gagnefs kommun, som första dalakommun, en Erasmusackreditering som möjliggör ett treårig plan med upp emot 100 jobbskuggningar och elevmobiliteter.  

Under läsåret 2024-25 har följande internationella projekt varit aktuella: 

Scheduling and Student Democracy for Inclusion and Learning

Logga för Co-founded by European Union och Projektets logga

Ett KA210 projekt med Gagnefs kommun, Kauno Veršvų gimnazija, Litauen och Lucian Blaga” Theoretical High School. Romania som partners. 

Målsättningen är att  utveckla vårt arbete med schemaläggning och organisering av skolan, för att underlätta inkludering och lärmöjligheterna för alla elever. I projektet fokuseras också på raster och rastdesign, för att utveckla lärandet samt stärka skolornas elevrådsarbete, för att få med elevernas röst i skolans organisering.  

Mer information finner du via projektets webbplats www.ssdil.eu och du kan även få en inblick i projektet om du läser följande artiklar https://www.siljannews.se/gagnef/gagaboll-och-ankmamman-sa-ska-gagnef-inspirera-europa och https://www.siljannews.se/gagnef/nya-ideer-till-hogstadiet-pyjamasparty-och-hastar-i-skolan  (Siljan News). 

Small talks for inclusion

Ett Nordplus juniorprojekt för att arbeta med likheter och skillnader mellan svenska och litauiska språken, med Kyrkskolan i Gagnef och Kaunas Vaisvydava skola, Litauen som partners. I projektet har involverade elever genomfört lektioner för varandra i respektive språk, delat vardagshändelser samt tränat på vardagliga ord och fraser i respektive språk. Detta delvis genom en skapad övningssida via projektet.  

Under hösten besökte 10 elever och 2 personal från Litauen den svenska skolan och omvänt utbyte sker under Maj 2025. Eleverna bor under mobiliteten i värdfamiljer och får testa på skolgång hos varandra, kombinerat med gemensamma kulturella aktiviteter.  

Eleverna efter resan: ”Rekommenderar allt – utom skolmaten!” – Siljan News

Little steps to sustainability 

Logga för Nordplus samt logga för projektet Little steps to sustainability

I Nordplus juniorprojektet ’ Little steps to sustainability’ har förskolorna i Björbo, Dala-Floda och Junibacken, arbetat tillsammans med partnerförskolor i Laulasmaa, Estland och Alytus, Litauen för att utveckla arbetet kring hållbarhet i våra förskolor. Projektet har innehållit personalutbyten och under tre olika mobiliteter, har man studerat varandras arbetsmetoder och hur man samarbeter med föräldrar och organisationer kring  hållbarhetsfrågor. Mellan mobiliteter har involverade partners genomfört gemensamma temadagar och utbytet material.  

För mer information om projektet, besök gärna projektets hemsida www.littlesteps.fr 

2021-2024

Under läsåret 2021-2022 har två Erasmus+ projekt varit aktuella

Promoting transnational equality and students’ achievement through digital competence

Ett KA201 projekt med Gagnefs kommun, Agrupamento de escolas Da Damaia, Portugal och Centre for Resources and Educational Assistance of Bihor County, Romania som partners.

Målsättningen är att förbättra elevers lärande, genom förbättrad digital kompetens hos lärare och erfarenhetsutbyte av goda digitala exempel.

Projektet baseras huvudsakligen på lärarfortbildning gällande digital kompetens, samt erfarenhetsutbyten genom projektveckor hos respektive partner.

Mer information finner du via projektets webbplats Digitalcompetence och du kan även få en inblick i projektet om du läser artikeln ”I grund och botten handlar det om att våga” (Siljan News).

Students’ empowerment through school environment

Målsättningen med projektet är att förbättra elevernas lärande genom en bättre och säkrare psykisk och fysisk skolmiljö.
I projektet medverkar både elever och lärare.

I projektet ingår, förutom Mockfjärdsskolan, Bulgarien, Estland, Slovenien och Turkiet.

Deltagarländerna besökte oss i oktober 2022. Det var en fantastisk vecka med massor av utbyte av kunskap, erfarenheter och socialt umgänge. Under denna vecka besökte vi andra skolor och de utländska eleverna fick tillfälle att prata med och fråga våra elever om det mesta gällande skolmiljö. Under mars månad ska Mockfjärdsskolan besöka Narva i Estland. Vi åker med tio elever och tre vuxna. Det kommer att bli intressant att få se hur skolmiljön och det digitala lärandet fungerar där.

Detta blir den sista resan i detta projekt. Sammanställning av projektet sker i maj.

Students’ empowerment through school environment

Kontakt