Val till Europaparlamentet

Vart femte år hålls val till Europaparlamentet. Val till Europaparlamentet år 2024 inträffar söndagen den 9 juni. Här hittar du information om valet och om att rösta i Gagnefs kommun. 

Förtidsröstning  

Förtidsröstning innebär att du röstar någon annanstans än i din egen vallokal. Du kan förtidsrösta i din egen kommun eller i en annan kommun.  

Du måste styrka din identitet och ha med ditt röstkort

För att förtidsrösta behöver du ha ditt röstkort och kunna styrka din identitet. Om du inte är känd av röstmottagare måste du visa en id-handling till exempel körkort, pass, eller tjänstelegitimation. Digital id-handling såsom BankID och Freja+ godkänns. Har du ingen id-handling kan en annan person intyga din identitet, men då måste den personen visa en id-handling. 

Beställa nytt röstkort – dubblettröstkort

Har du tappat bort ditt röstkort så kan du beställa ett nytt, ett så kallat dubblettröstkort, genom att kontakta kommunen, Valmyndigheten, länsstyrelsen eller en utlandsmyndighet. Kontakta valkansliet via kommunens växel på telefon 0241-151 00 för utskrift av dubblettröstkort. 

Här kan du förtidsrösta

Djurås

Djurås, HimmilsgårdenKlockan 10.00 – 16.0025 maj, 26 maj, 1 juni, 2 juni och 8 juni
Klockan 13.00 – 18.0027 maj och 3 juni
Klockan 16.00 – 19.00 22 maj, 24 maj, 29 maj, 31 maj, 5 juni och 7 juni
Klockan 08.00 – 21.009 juni

Björbo

Björbo, IOGT-NTO lokalenKlockan 10.00 – 13.00 28 maj och 4 juni
Klockan 16.00 – 19.0023 maj, 30 maj och 6 juni

Rösta i vallokal på valdagen 

På ditt röstkort står det vilket valdistrikt du tillhör, vallokalens namn, adress och öppettid. Du kan bara rösta i den vallokal som står på ditt röstkort. 

Du måste styrka din identitet

Du måste kunna styrka din identitet för att få rösta. Om du inte är känd av röstmottagarna måste du visa en id-handling till exempel körkort, pass, eller tjänstelegitimation. Digital id-handling såsom BankID och Freja+ godkänns.Har du ingen id-handling kan en annan person intyga din identitet, men då måste den personer visa en id-handling. 

Vallokaler på valdagen

  • Björbo, IOGT-NTO lokalen
  • Bäsna, Bäsna Bygdegård
  • Dala-Floda, Församlingshemmet  
  • Djurmo, Djurmoskolans matsal
  • Djurås, Himmilsgården
  • Gagnefs kyrkby, Församlingshemmet 
  • Mockfjärd, Mockfjärdsskolans matsal

Budröstning 

Att rösta med bud betyder att någon hjälper till med transporten av din röst till vallokalen eller till en röstningslokal. Bara vissa personer får rösta med bud och bara vissa får agera bud. Budröstning är till för väljare som på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller ålder inte själv kan ta sig till ett röstmottagningsställe. Särskilt material krävs för budröstning och finns i samtliga röst- och vallokaler, eller på kommunkontoret.  

Ambulerande röstmottagning  

Om du på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller ålder inte själv kan ta dig till ett röstmottagningsställe och har ingen anhörig som kan budrösta åt dig finns möjlighet att få hjälp av ambulerande röstmottagare som kommer hem till din bostad med allt behövligt material så att du kan göra ordning dina valkuvert. Du måste lämna ditt röstkort vid röstningen samt kunna styrka din identitet.

Kontakta valkansliet via kommunens växel telefon 0241-151 00 om du vill boka tid för ambulerande röstmottagning.

Preliminär rösträkning

Den första preliminära rösträkningen ansvaras av kommunen och är öppen för alla.

Preliminär rösträkning sker

Den 9 juni klockan 21.00 i respektive vallokal och onsdagen den 12 juni klockan 09.00 i Gagnefsrummet, kommunhuset samt eventuellt torsdagen den 13 juni. 

Mer information 

Mer information om det svenska valsystemet, rösträtt och mycket mer hittar du på Valmyndighetens webbsida val.se.