Biltvätt – Tvätta bilen miljövänligt

Vattnet på jorden går runt i naturens ständiga kretslopp och används om och om igen av människor, djur och växter. Därför måste vi vara rädda om denna livsavgörande resurs och vårda den för kommande generationer.

Varje år hamnar tusentals ton miljöfarliga ämnen i naturen på grund av att många väljer att tvätta sin bil hemma på gatan, garageuppfarten eller parkeringsplatsen. 

Två steg mot en bättre miljö:

  1. Tvätta din bil i en biltvätt. Tvätta inte bilen hemma på gatan utan åk till en modern biltvättsanläggning, antingen en automattvätt eller en ”gör-det-själv-hall”. I dessa anläggningar renas avloppsvattnet. Det allra bästa är naturligtvis att du väljer en miljömärkt biltvätt.
  2. Använd miljömärkta produkter. En stor del av de farliga ämnen som hamnar i tvättvattnet kommer från bilschampo och avfettningsmedel. Idag finns det miljömärkta produkter för både biltvätt, avfettning och bilvax som är lika effektiva som de gamla produkterna.

Därför är tvättvattnet farligt.

Smutsvattnet från biltvätt innehåller olja, tungmetaller, asfalt, däckrester och dessutom olika kemikalier från bilvårdsmedel. Dessa föroreningar kan vara skadliga för människor, djur och växtliv. Enligt miljöbalkens hänsynsregler ska alla som bedriver en nedsmutsande verksamhet göra vad som krävs och är möjligt för att förebygga och motverka skador på miljön. Detta gäller även privatpersoner. Undvik därför att tvätta bilen så att föroreningar riskerar att hamna i dagvattenbrunnar, diken eller andra vattendrag där de kan göra skada.

Det är extra viktigt att bara tvätta bilen i biltvätt om du bor i ett vattenskyddsområde!

Om du inte bor i ett vattenskyddsområde, och ändå väljer att tvätta bilen hemma, är det bättre att göra det på en yta som suger upp vattnet, som grus eller gräs. Om du behöver använda rostborttagningsmedel är medel med syra miljömässigt bättre än de lösningsmedelsbaserade. Du kan även minska miljöpåverkan genom att tänka på vilket sätt du tvättar din bil. Att avsluta biltvätten med att vaxa bilen innebär exempelvis att smutsen inte fastnar lika lätt och att bilen inte behöver tvättas lika ofta.

Kontakt

Miljö- och hälsoskyddsinspektör

Tomas Skymning
0241-151 04

Miljö- och hälsoskyddsinspektör

Linn Bertilsson (åter i oktober 2024)
0241-155 41

Miljö- och hälsoskyddsinspektör

Karolin Pursche
0241-151 14

Miljö- och hälsoskyddsinspektör

Sofia Nyberg
0241-151 96

miljo.byggnads@gagnef.se