Medelstora förbränningsanläggningar har en registreringsplikt, skyldighet att mäta utsläpp och se till att begränsningsvärden för utsläpp från anläggningarna följs.
För medelstora förbränningsanläggningar finns en särskild förordning (FMF). I förordningen framgår det att medelstora förbränningsanläggningar måste vara registrerade hos kommunens miljökontor.
- Nya anläggningar omfattas av förordningen omedelbart. En ny anläggning får inte tas i drift utan att vara registrerad.
- En anläggning som tagits i bruk innan 19 december 2018 och har en högre anläggningseffekt än 5 megawatt, måste vara registrerad senast 1 januari 2024.
- En anläggning som tagits i bruk innan 19 december 2018 och har en anläggningseffekt som är 5 megawatt eller lägre än 5 megawatt, måste vara registrerad senast 1 januari 2029.
Mer information om medelstora förbränningsanläggningar, anläggningseffekt och registreringsplikt hittar du hos Naturvårdsverket: Medelstora förbränningsanläggningar på Naturvårdsverkets web
Registrera din anläggning
Om din verksamhet planerar att ta en medelstor förbränningsanläggning i drift ska den registreras hos tillsynsmyndigheten.
Äldre förbränningsanläggningar, det vill säga de som tagits i drift före den 20 december 2018 kan registreras senare. Som senast ska äldre anläggningar vara registrerade enligt följande:
- Förbränningsanläggningar med effekt högre än 5 MW ska registreras senast den 1 januari 2024.
- Förbränningsanläggningar med lägre effekt än 5 MW ska registreras senast den 1 januari 2029.
Tillstånds- eller anmälningsplikt enligt miljöbalken
För nya medelstora förbränningsanläggningar gäller att de, utöver registrering enligt förordning om medelstora förbränningsanläggningar (2018:471), även kan omfattas av tillstånds- eller anmälningsplikt enligt miljöbalken.
Tillståndsplikt gäller för anläggningar med en total installerad tillförd effekt av mer än 20 megawatt men mindre än 50 megawatt.
Anmälningsplikt gäller för anläggning för förbränning med en total installerad tillförd effekt av
- mer än 500 kilowatt men högst 20 megawatt, om annat bränsle används än enbart fossil eldningsolja eller biogen eller fossil bränslegas, eller
- mer än 10 megawatt men högst 20 megawatt, om inget annat bränsle används än fossil eldningsolja eller biogen eller fossil bränslegas.
Utsläppsmätningar
Mätningar av miljöfarliga ämnen i utsläpp till luft ska göras regelbundet. Tidsintervallen för mätningarna varierar beroende på förbränningsanläggningens storlek. Verksamhetsutövaren ska även dokumentera och hantera mätresultat från kontroller av utsläpp på ett sådant sätt att miljö- och byggnadsnämnden, som är tillsynsmyndigheten, kan kontrollera att begränsningsvärdena följs.
Informera om ändringar eller överskridande av begränsningsvärden
Verksamhetsutövaren ska utan onödigt dröjsmål informera tillsynsmyndigheten om en planerad ändring av en medelstor förbränningsanläggning, om ändringen kan ha betydelse för de begränsningsvärden som gäller för anläggningen.
Verksamhetsutövaren ska även snarast möjligt informera om ett begränsningsvärde inte följs. Verksamhetsutövaren ska samtidigt kunna redogöra för vilka åtgärder som har vidtagits eller kommer att vidtas för att begränsningsvärdet ska kunna följas.
Registrerade anläggningar
Nedan offentliggörs uppgifter om de medelstora förbränningsanläggningar som är registrerade i Gagnefs kommun enligt FMF
Verksamhetsutövare | Fastighet | Effekt | Förväntat antal driftstimmar/år | Bränsle |
Moelven Dalaträ Aktiebolag | MYRHOLEN 1:47 | 7 MW | 7300 | Övriga fasta bränslen |
Moelven Dalaträ Aktiebolag | MYRHOLEN 1:47 | 6,9 MW | 7800 | Fast biomassa |
Kontakt
Miljö- och hälsoskyddsinspektör
Tomas Skymning
0241-151 04
Miljö- och hälsoskyddsinspektör
Linn Bertilsson (åter i oktober 2024)
0241-155 41
Miljö- och hälsoskyddsinspektör
Karolin Pursche
0241-151 14
Miljö- och hälsoskyddsinspektör
Sofia Nyberg
0241-151 96
Senast uppdaterad: 30 maj, 2024