Att arbeta som undersköterska i hemtjänsten

Hur är det att arbeta som undersköterska i hemtjänsten i Gagnefs kommun? Möt en av våra medarbetare som berättar om sina erfarenheter inom yrket. 

I intervjun får du bland annat reda på hur en vanlig dag kan se ut och vad som gör att Johan trivs i sin arbetsroll. 

Möt Johan, en av våra undersköterskor inom hemtjänsten

Jag får vara med och bidra till att alla ska kunna bo i deras hem och vara självständiga så länge som möjligt och jag känner att jag får otroligt mycket tillbaka!

Johan Ingritz arbetar som undersköterska inom äldreomsorgen sedan 8 år och bor i Mockfjärd. På fritiden ägnar Johan sig åt hockey där han spelar i moderklubben Björbo IF men helst av allt är han ute i naturen med familjen.

Vad fick dig att välja ett arbete inom äldreomsorg?

Innan jag började jobba inom äldreomsorg hade jag ingen erfarenhet av detta utan jag visste bara att jag ville jobba med människor. Jag bestämde mig därför för att söka mig till hemtjänsten – och det ångrar jag inte en sekund! Det är ett väldigt givande arbete och jag får så mycket tillbaka från de äldre.

Kan du berätta mer om äldreomsorglyftet?

Äldreomsorgslyftet är en möjlighet i Gagnefs kommun där vi som jobbar inom kommunen får möjligheten att utbilda oss till undersköterskor under arbetstid. Jag genomgick äldreomsorgslyftet förra året, vilket innebar att jag fick jobba på 50% och studera en undersköterskeutbildning på 50% under ett års tid. Nu är jag utbildad undersköterska och har arbetat som det sedan juni i år! Jag tycker att det är fint att Gagnef som kommun faktiskt gör sådana här satsningar inom äldreomsorgen.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?

Jobbet är väldigt varierande och ingen dag är den andra lik! Jag jobbar dagtid eller kvällstid och det första jag gör är att sätta mig och planera var jag ska och gå igenom planen för dagen. Sedan så består dagen av hembesök där jag hjälper dem som är i behov av hemtjänst med allt möjligt i deras dagliga liv. Det kan vara att laga frukost, gå på promenader, handla, hjälpa med hygien, städning, läkemedelshantering och att bidra med socialt stöd – bara för att nämna några av grejerna en dag kan innefatta. På förmiddagen kan jag vara i Mockfjärd och på eftermiddagen kan jag vara i Björbo eller Dala-Floda. Vi på västra hemtjänstdistriktet täcker ett stort geografiskt område och vi har även ett gott samarbete med det östra hemtjänstdistriktet!

Vad är det bästa med ditt arbete?

Det absolut bästa med mitt jobb är att jag får hjälpa människor i deras vardag och faktiskt skapa mening. Det är så otroligt tacksamt. Jag får vara med och bidra till att alla ska kunna bo i deras hem och vara självständiga så länge som möjligt och jag känner att jag får otroligt mycket tillbaka! Utöver detta så är det bästa enligt mig att det är flexibelt och att jag har stor möjlighet att påverka min dag.

Vad är den största utmaningen i ditt arbete?

Den största utmaningen i mitt arbete är när jag möter människor som är i ett väldigt stort behov av vård eller omsorg, exempelvis människor som råkat ut traumatiska upplevelser som exempelvis olyckor eller sjukdomar av något slag. Det är en jobbig grej jag måste tackla i mitt arbete. Jag känner såklart för dessa människor och vill hjälpa allt jag kan.

Vad gör Gagnefs kommun till en bra arbetsgivare?

Det Gagnefs kommun gör så bra enligt mig är att de lyssnar på oss medarbetare och tar till sig det vi vill lyfta fram för att skapa en bra arbetsmiljö och en bra arbetsplats. Jag tycker även att Gagnefs kommun gör väldigt bra satsningar på både äldreomsorg och skola!