Agera idag och minska risken för elbrist i vinter

Glödlampa bredvid texten minska elkostnaderna och minska risk för elbrist i vinter

Kriget i Ukraina har fört med sig konsekvenser för elförsörjningen i Sverige. Det har resulterat i höga elpriser, försämrade möjligheter att importera el när vi behöver det och risk att elen inte räcker för vissa timmar i vinter.

Minska elanvändningen och kapa effekttopparna

För att förbättra situationen behöver vi alla hjälpas åt att minska elanvändningen och kapa effekttoppar. Genom att använda mindre el kan vi spara pengar, men en lägre efterfrågan påverkar även generellt priset i en positiv riktning.

Om vi dessutom minskar elanvändningen då belastningen på elnätet är som högst, minskar vi risken för att elen stängs av under kortare perioder runt om i landet, så kallad manuell frånkoppling. I Dalarna är det högst belastning mellan klockan 07.00 – 09.00 och klockan 17.00 – 19.00 på vardagar och på helger mellan klockan 09.00 – 12.00 och klockan 17.00 – 19.00. Källa: Platta kurvan för el – Energiintelligent Dalarna.

Varje liten förändring gör stor skillnad

Platta kurvan och använd el vid rätt tid på dygnet

Välj att göra saker som till exempel tvätta, diska och ladda elbilen mitt på dagen, sent på kvällen och på helgen då elanvändningen är som lägst. Det vill säga platta kurvan och undvik att använda eldrivna maskiner eller stäng tillfälligt av dem mellan klockan 07.00 – 09.00 och klockan 17.00 – 19.00.

Några tips på hur du kan sänka din elförbrukning

Sänk värmen inomhus

Speciellt om du har elvärme. Sänk temperaturen en grad och spara fem procent av din energianvändning. Se till att du inte ställer möbler i vägen för elementen och termostaterna.


Duscha kortare tid

Välj duschen istället för badkaret. Halverar du dessutom din duschtid så halverar du också el- och vattenförbrukningen. Stäng av vattnet medan du tvålar in dig, schamponerar håret eller borstar tänderna.


Diska i diskmaskin

Undvik också att spola av disken före. Välj Eco-programmet. Att diska för hand drar upp till fyra gånger så mycket energi som att diska i maskin.


Tvätta i fylld tvättmaskin

Och välj inte högre temperatur än nödvändigt. Väljer du eco-programmet får du både låg energianvändning och ren tvätt.


Stäng av apparater och släck lamporna

När du lämnar rummet. Använd LED-lampor, de drar fyra till fem gånger mindre el än halogenlampor och den håller upp till 15 000 timmar.


Använd klädstrecket

Häng kläderna för att torka utomhus när det går i stället för att använda torktumlare. Torktumlaren använder hela två till tre gånger mer energi än tvättmaskinen.


Vädra smart

Om du behöver vädra: öppna mycket och vädra under kort tid, i stället för att vädra lite under lång tid. Stäng av termostaterna på elementen under tiden.


Ställ in rätt temperatur i kyl och frys

+4 grader Celsius i kylen och -18 grader Celsius i frysen. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning.


Frosta ur frysen

Om det bildats is i den. Isen ökar energianvändningen och ger sämre matförvaring. Torka av baksidan av kylen och frysen så att kondensorn hålls dammfri. Även dammet gör att elanvändningen ökar.


Laga mat smart

Använd lock vid kokning. Då går det åt 30 procent mindre energi än utan lock.

Källa: Energimyndigheten


Fler tips för att minska din elförbrukning hittar du här

Energieffektivisera hemma (Energimyndigheten)

Företagsguiden – för dig som vill energieffektivisera ditt företag (Energimyndigheten

Husguiden – för dig som vill energieffektivisera ditt hus (Energimyndigheten)

Frågor och svar om frånkoppling (manuell frånkoppling)

Har du frågor och funderingar?

Se frågor och svar om energiläget på Energimyndigheten eller vänd dig till vår energi- och klimatrådgivning.