Ottilia Adelborg-priset

Kristin Lidström tilldelas Ottilia Adelborgpriset 2022

Ottilia Adelborg-priset, med syftet att lyfta fram ett kvinnligt konstnärskap, tilldelas en barnboksillustratör som verkar i Ottilia Adelborgs anda. Priset, som består av 20 000 kr och ett diplom med Adelborgmotiv, utdelas av Gagnefs kommun vartannat år i anslutning till Ottilias namnsdag den 9 april. I år delas priset ut den 7 april. En jury nominerar tre illustratörer varav en pristagare röstas fram av kommunens tredjeklassare den 6 december- årsdagen av Ottilias födelse. Priset instiftades av Gagnefs kommun år 2000.

Juryns motivering lyder:

I Kristin Lidströms bilder i böcker finns ett förunderligt självlysande ljus. Hennes bilder samspelar nyskapande med författarens texter. Både i bokomslag, bilderböcker samt med boken ”Kattvinden” där hon nyskapat en bildroman med filmiska kvaliteter. Skönhet, mjukhet och sinnrika detaljer ryms med lika delar allvar och oro under ytan. Varje bild är ett konstverk fullt av detaljer, mönster och skuggor och varje millimeter är färglagd.”

Porträttbild av Kristin Lidström
Foto: Jimmy Eriksson

Mirando bok om Kristin:

Kristin Lidström avslutade sin utbildning på HDK 2010 och har därefter snabbt etablerat sig som en av de mest innovativa illustratörerna/grafiska formgivarna i Sverige. Hon mottog Kycklingstipendiet 2013 och nominerades 2014 till både Svenska Designpriset och Kolla. Kristin beskriver sig själv som en tecknare som tack var utbildningen på HDK (Högskolan för design och konsthantverk) också ägnar sig åt grafisk formgivning. Hon är uppvuxen i Tibro (född 1984), men bor och arbetar numera i Göteborg.

Omslag för boken Kattvinden
”Kattvinden”,
Text: Helena Öberg
Illustration: Kristin Lidström,
Förlag Bokförlaget Mirando,
ISBN 9789198330373

Kontakt

Enhetschef kultur och bibliotek

Eva Nordström
Telefon: 0241-151 48
E-post: eva.nordstrom@gagnef.se

Kultursekreterare

Linnea Gustafsson
Telefon: 0241-153 13
E-post: linnea.gustafsson@gagnef.se

Kulturenheten
Epost: kultur@gagnef.se