Ottilia Adelborg-priset

Anna Höglund tilldelas Ottilia Adelborgpriset 2020

 

 

 I år blev det en liten miniceremoni i digitalt format för årets Ottilia Adelborgpristagare Anna Höglund! Ordförande i Kultur- och fritidsnämnden Anette Kotilainen fick en digital pratstund med Anna för att gratulera till priset och prata lite om arbetet som illustratör. 

 

Ottilia Adelborg-priset, med syftet att lyfta fram ett kvinnligt konstnärskap, tilldelas en barnboksillustratör som verkar i Ottilia Adelborgs anda. Priset, som består av 20 000 kr och ett diplom med Adelborgmotiv, utdelas av Gagnefs kommun vartannat år den 6 december - årsdagen av Ottilias födelse. En jury nominerar tre illustratörer varav en pristagare röstas fram av kommunens tredjeklassare den 9 april. Priset instiftades av Gagnefs kommun år 2000.

 

Juryns motivering lyder: 

”Anna Höglund har bred erfarenhet av att skapa i bild och text för ett brett åldersspann. Hennes bilder karaktäriseras av ett konstnärskap med eget uttryck som visar hennes poetiska och filosofiska sida ofta i stilla stunder som kontrast till omvärlden. Hon tar ställning för individens rätt till att stå upp och vara sig själv i en föränderlig miljö.”

Anna Höglund

Foto: Stefan Tell

 

Anna Höglund är en svensk författare och illustratör som är född 1958. Hon räknas till en av Sveriges främsta illustratörer och har samarbetat med författare som Ulf Stark, Barbro Lindgren, Eva Susso och Gunnar Lindkvist.

Anna Höglund har även skrivit flera egna böcker som böckerna om Mina och Kåge. För sitt arbete har hon belönats med såväl svenska som utländska litteraturpriser, bland annat Elsa Beskow-plaketten, Deutscher Jugendliteraturpreis, Augustpriset och Heffaklumpen.

1992 illustrerade Anna Höglund Ulf Starks Kan du vissla Johanna. Boken nominerades till Augustpriset och belönades med flera litteraturpriser. 1994 filmatiserades Kan du vissla Johanna och sändes på SVT på julafton. Sedan dess är den en nästan lika stående julaftonstradition som Kalle Anka. 2012 firade den älskade klassikern 20 år och utkom i en påkostad nyutgåva här på Lilla Piratförlaget.

Om detta talar man endast med kaniner utforskar Anna Höglund en högkänslig kanins tankar och liv. En poetisk bok där Anna Höglund kombinerar kollageteknik, fotografi och måleri för att skildra känslan av att vara annorlunda, men samtidigt sträva efter större gemenskap.

 

Källa: Lilla Piratförlaget

 

 Illustration av en ensam kanin i en skog med stora trädOm detta talar man endast med kaniner"

Illustration ur "Om detta talar man endast med kaniner"


Senast uppdaterad: 2021-08-12
Sidansvarig: Linnea Gustafsson
Kontakt

Enhetschef kultur och bibliotek
Eva Nordström
Telefon: 0241-151 48
E-post: eva.nordstrom@gagnef.se

Kultursekreterare (föräldraledig)
Linnea Gustafsson
Telefon: 0241-153 13
E-post: linnea.gustafsson@gagnef.se