Äntligen! Nu är Högsvedens vård- och omsorgsboende invigt och klart för inflyttning

Fem personer inomhus. Håller i ett band och en varsin sax.
Tommy Sandberg, kommunchef, Jan Wiklund ordförande i barn- och utbildningsnämnden, Fredrik Jarl, kommunstyrelsens ordförande, Eva-Lotta Törnblom Nises, ordförande i socialnämnden och Ulrika Gärdsback, socialchef klipper bandet och inviger det nya vård- och omsorgsboendet i Mockfjärd.

– Äntligen har vi fattat beslut, äntligen har vi tagit det första spadtaget och äntligen står det nu färdigt, klart och redo för inflyttning, så inledde Fredrik Jarl, kommunstyrelsens ordförande invigningen av Högsvedens vård- och omsorgsboende i Mockfjärd under torsdagen den 4 maj.

– Det är väldigt skönt och en stor glädje, inte minst för oss som har varit med hela den här vägen. Och det finns, andra som varit med ännu längre, säger Fredrik Jarl och sneglar mot Irene Homman tidigare ordförande i kommunstyrelsen och socialnämnden.

En lång process som nu äntligen kommit i mål

– Det har varit en lång och väldigt krokig resa men nu är vi framme och det står klart, säger Fredrik Jarl och syftar på den flera år långa diskussion som pågått men som nu resulterat i ett vård- och omsorgsboende.

Förutom entreprenören Byggpartner, Mondo arkitekter och alla i Gagnefs kommun som varit delaktiga i projektet så riktar även Fredrik Jarl ett stort tack till sina politiska kollegor i socialdemokraterna och moderaterna.

– Att vi tre partier, i början av förra mandatperioden, tillsammans satte oss ner och tog ansvar för att genomföra detta, är avgörande för att det nu står på plats, säger Fredrik Jarl (C) och riktar sig mot Irene Homman (S) och Jan Wiklund (M)

– Det nya boende är både efterlängtat och välbehövligt för att kunna erbjuda god vård och omsorg för våra äldre, som är i behov av både demensvård men även annan vård som vi kommer att bedriva här, avslutar Fredrik Jarl.

Högsvedens särskilda boende skulle inte vara något utan vår personal

Även socialnämndens ordförande Eva-Lotta Törnblom Nises fanns på plats för att säga några ord innan det blev dags för att klippa bandet.

– Jag vet att många med mig idag är väldigt stolta över att få inviga vårt särskilda boende här i Mockfjärd. Intresset för Gagnefs kommuns boende har varit stort, säger Eva-Lotta Törnblom Nises och fortsätter.

– Högsvedens särskilda boende skulle inte vara något utan vår personal. Så jag vill innerligt tacka alla inblandade som följt med på den här resan. Vissa har nu andra uppdrag och andra nya tar vid, för att finnas här för våra behövande och ge blir en god och säker omsorg alla dagar, alla timmar, alla minuter, alla sekunder, 24-07. Tack!

Tidigare ordförande i kommunstyrelsen och socialnämnden Irene Homman och socialchef Ulrika Gärdsback.

Annika Jansson, enhetschef, Maria Linder, projektledare och enhetschef, Anna Eklund, verksamhetschef, Eva-Lotta Törnblom Nises, ordförande i socialnämnden och Ulrika Gärdsback, socialchef.

Det nya vård och omsorgsboendet är 6 000 kvadratmeter och erbjuder 60 platser fördelat på sex avdelningar. Byggnaden är i två plan och består av 930 olika byggelement och bjälklag i korslimmat trä med svensk skog som råvara.

Boendet erbjuder innergårdar och rekreationsområde med flertalet uteplatser och en stor inglasad balkong. Stor vikt har lagts på inredningen och färg, mönster, form samt funktion har anpassats för att underlätta för de boende.

Inflyttning i det nya boende påbörjas redan på måndag den 8 maj och kommer att ske succesivt.

En glasad balkong med fyra bord och stolar runt.
De boende erbjuds en stor härlig inglasad balkong.
En altan med två sittgrupper
Flera olika uteplatser och innegårdar.