Barnboksillustratören Jonna Björnstjerna tilldelas 2024 års Ottilia Adelborgpris

En person inomhus

Till Ottilia Adelborgpristagare 2024, har Gagnefs kommun utsett barnboksillustratören Jonna Björnstjerna. Pristagaren har röstats fram av barn i Gagnefs kommuns årskurs 3. 

Juryns motivering lyder

”Jonna Björnstjerna kan konststycket att måla fram lagom skrämmande bilder och berättelser med ett eget formspråk och fina referenser till klassiska sagor och vetenskaplig facklitteratur. I sagorna om den underbara familjen Kanin bjuder hon in till ett vidunderligt, spännande, snällt och skrämmande universum med en helt egen flora och fauna. Varje bok har en egen färgpalett och Illustrationerna är sprängfyllda med roliga detaljer att spana efter och upptäcka.”

Jonna Björnstjerna föddes 1983 i Eskilstuna. Hon är utbildad på Serietecknarskolan i Malmö samt har studerat illustration och grafisk design på Central Saint Martins i London. Jonna har bland annat illustrerat för Norrköpings tidningar och Sydsvenska Dagbladet, men för det mesta jobbar hon med att illustrera barnböcker. Hennes debutbok Sagan om den underbara familjen Kanin och monstret i skogen placerade sig på första plats i Bokjuryn 2007 – barnens egen omröstning. Även Godistrollet, som utkom 2010, vann Bokjuryns pris för bästa bok i kategorin 0–6 år 2010.

Framröstad av barn i årskurs 3

Barn i årskurs 3 i Gagnefs kommuns skolor har fått rösta fram sin favorit bland tre nominerade barnboksillustratörer efter att under höstterminen fördjupat sig i ord och bild. Konkurrensen var hård, de övriga nominerade var Eva Jacobson och Lisen Adbåge.  

Mer information

Ottilia Adelborg-priset

Ottilia Adelborg

Copyright/fotograf: Caroline Andersson Renaud