En mobil, en kudde och 15 minuter är allt som behövs för att rädda liv – kostnadsfri webbutbildning

Fem personer står framåt böjda och trycker på varsin kudde som ligger på golvet

På bara 15 minuter kan vuxna och barn lära sig rädda liv genom Svenska Rådet för Hjärt-lungräddnings webbutbildning, Alla Kan HLR.

Varje dag drabbas cirka 20 personer i Sverige av hjärtstopp. De allra flesta i hemmet. Redan efter en minut utan hjärt-lungräddning (HLR) minskar chansen till överlevnad med tio procent.

– Det kan ta, i snitt, 25 minuter för en ambulans att komma till vår kommun. Även om bedömningsbilen på vårdcentralen och räddningstjänstens ”I Väntan På Ambulans” (IVPA) kan komma betydligt tidigare, så behöver någon påbörja hjärt- och lungräddningen. Här kan våra medborgares engagemang vara avgörande, säger Ulrika Gärdsback, socialchef i Gagnefs kommun.

– Jag tycker att så många som möjligt bör genomföra en HLR-utbildning. Genom att denna utbildning erbjuds interaktivt och på webben så kan den både genomföras enskild eller tillsammans i hemmet men också med fördel på till exempel arbetsplatsen, säger Ulrika Gärdsback.

Genomför en webbutbildning i hjärt- och lungräddning

Svenska Rådet för Hjärt-lungräddnings interaktiva webbutbildning i vuxen-HLR är kostnadsfri och passar både vuxna och barn från tio år. Allt som behövs är en mobil och en kudde, eller ett gosedjur, att öva på.

– Förutom att genomföra en HLR-utbildning så är det även viktigt att känna till var i kommunen det finns en hjärtstartare att tillgå. Var i Gagnefs kommun det finns hjärtstartare att tillgå kan du enkelt se via Hjärtstartarregistret, avslutar Ulrika Gärdsback.

Var finns närmaste hjärtstartare?

Besök Hjärtstartarregistret och ange Gagnefs kommun i sökfältet. Via kartan kan du sedan klicka på markeringarna och få information om hur du kommer åt dem och under vilka tider den specifika lokalen är öppen.