Hög vattenförbrukning – använd vattnet smart

Vatten som strålar ur en vattenslang

Vattenförbrukningen i Gagnef är just nu hög. För att undvika att hamna i ett kritiskt läge behöver vi hjälpas åt att minska vår förbrukning. Genom att vi tillsammans hjälps åt att använda vattnet smart kan vi säkerställa den fortsatta leveransen av vårt livsviktiga dricksvatten.

Sommaren är verkligen här och den sköna värmen ser ut att stanna ett tag. På sommaren blir vattnet extra viktigt för oss, både som livsnödvändig törstsläckare och för svalka.

Vattenförbrukningen ökar nu kraftigt och att våra vattenverk får jobba på nästintill maxkapacitet. För att vattenverken ska hinna med att producera och leverera vatten är det viktigt att vi tillsammans hjälps åt att minska vår förbrukning och använda dricksvattnet på ett hållbart och smart sätt.

Du kan bidra genom att använda vattnet smart och:

  • Undvika att fylla din pool, spa eller badtunna och avstå från andra aktiviteter där det går åt mycket dricksvatten.
  • Bevattna inte fotbollsplaner, tennisplaner eller liknade med dricksvatten. Använd sjövatten om det finns möjlighet.
  • Låta bli att vattna gräsmattan och undvika att använda vattenspridare eller vattenslang. Gräsmattan klarar av en långvarig torka. En vattenspridare gör av med cirka 150 liter dricksvatten på 20 minuter.
  • Använda en vattenkanna till bevattning, då hamnar vattnet där det gör mest nytta. Vattna tidigt på morgonen, på kvällen eller nattetid. Undvik att vattna när det är som varmast, då avdunstar det mesta av vattnet.
  • Samla upp sköljvatten från när du sköljer grönsaker eller frukt och använd till bevattning.
  • Duscha i stället för att bada, då sparar du mycket vatten. Ett fyllt badkar rymmer ungefär 150 liter. En dusch på tre minuter drar bara 36 liter.
  • Stänga av duschen när du tvålar in dig och masserar in schampo och balsam.
  • Stänga av kranen när du borstar tänderna eller rakar dig
  • Ha en kanna med vatten i kylen så slipper du spola i kranen tills vattnet blir kallt. Genom att alltid ha en kanna vatten i kylen så har du alltid tillgång till kallt och gott kranvatten. 

Information hämtad från Dala vatten och avfall AB: Aktuellt inom VA – Dala Vatten och Avfall AB (dalavattenavfall.se)