Tre barnboksillustratörer nominerade till Gagnefs kommuns Ottilia Adelborgpris

Barnboksillustratörerna Lisen Adbåge, Jonna Björnstjerna och Eva Jacobson har nominerats till 2024 års Ottilia Adelborgpris. De tre barnboksillustratörernas och Ottilia Adelborgs verk kommer nu att ligga till grund för ett tematiskt arbete bland kommunens elever i årskurs tre. 

På årsdagen av Ottilias födelse den 6 december sker omröstning bland de deltagande eleverna och den kandidat som får flest röster tilldelas priset vid en ceremoni på Ottilias namnsdag den 9 april 2024. 

Ottilia Adelborgpriset syftar till att lyfta fram ett kvinnligt konstnärskap och tilldelas en barnboksillustratör som verkar i Ottilia Adelborgs anda. Priset som instiftades av Gagnefs kommun år 2000 består av 20 000 kronor och ett diplom med Adelborgmotiv. 

Juryns motivering till nomineringen

Lisen Adbåge

Lisen Adbåges tecknarstil är färgstark, och det är ofta glatt och kaxigt med sinnrika detaljer. Uttrycket är naivistiskt och berättelserna bjuder på underfundiga vardagsäventyr i hela färgpaletten. Lisen använder sig ofta av svindlande perspektiv, vilket skapar en humoristisk känsla. Hon skapar huvudsakligen bilderböcker för de yngre barnen, men även kapitelböcker för barn och hon har även gjort serieteckningar för vuxna. Hennes böcker finns översatta till flera språk.

Jonna Björnstjerna

Jonna Björnstjerna kan konststycket att måla fram lagom skrämmande bilder och berättelser med ett eget formspråk och fina referenser till klassiska sagor och vetenskaplig facklitteratur. I sagorna om den underbara familjen Kanin bjuder hon in till ett vidunderligt, spännande, snällt och skrämmande universum med en helt egen flora och fauna. Varje bok har en egen färgpalett och Illustrationerna är sprängfyllda med roliga detaljer att spana efter och upptäcka

Eva Jacobson

Eva Jacobson målar i en dämpad mild färgskala där kontraster skapar humor. Där vänskap och omtanke står i centrum i kombination med lek och kreativitet. Evas bilderböcker är som små dramer. Hon skildrar spänningar som uppstår i vardagssituationer. Problemen kan tyckas olösliga, men löser sig alltid på det mest ovanliga sätt. Ibland låter hon läsaren förstå vad som gått fel innan karaktärerna i boken förstått det, om den ens förstår det.

Mer information

Om de nominerade: Nomineringar – Gagnefs Kommun

Om Ottilia Adelborg och museet: Ottilia Adelborgmuseet